Výsledky léčby externí podpory aortálního kořene a ascendentní aorty u prvních 100 pacientů v České republice - Němec, Petr; Pirk, Jan; Skalský, Ivo; Matějka, Tomáš; Žáček, Pavel; Grus, Tomáš; Rohn, Vilém; Šantavý, Petr; Krebsová, Alice; Szárszoi, Ondrej; Tauchenová, Lydie; Žáková, Daniela; et al. (Cor et Vasa (Brno), 2022)
Dilatace kořene a/nebo ascendentní aorty je spjata s vyšším rizikem akutní disekce. U nemocných bez chlopenní vady, kteří nesplňují kritéria pro její náhradu, byla v posledních letech zavedena do praxe metoda PEARS (personalized external aortic root support). Spočívá v implantaci na míru vyrobené dakronové síťky, která zabrání progresi dilatace aorty. V práci jsou prezentovány výsledky prvních 100 implantací této síťky u pacientů v České republice. Soubor nemocných a metodika: Soubor tvořilo 77 mužů a 23 žen, průměrného věku 40,4 ± 15,3 roku. U 87 pacientů byla prokázána geneticky podmíněná aortopatie (porucha pojivové tkáně a/nebo bikuspidální aortální chlopeň). U 14 pacientů byla aortální regurgitace větší než 1. st, ale u žádného větší než 2. st. Maximální rozměry aortálního kořene a ascendentní aorty byly 60, resp. 59 mm. Výsledky: U všech pacientů byla síťka úspěšně implantována, u 35 za srdeční akce bez mimotělního oběhu. V časném pooperačním průběhu byly u 35 pacientů přítomny klinické nebo laboratorní známky zánětu, u 23 pacientů přechodné supraventrikulární poruchy srdečního rytmu. Průměrná doba hospitalizace činila 8,4 ± 2,4 dne a žádný pacient v časném pooperačním průběhu nezemřel. Pacienti byli sledováni v průměru 18,1 ± 17,2 měsíce a na kontrolním vyšetření došlo ve srovnání s předoperačními hodnotami k signifikantnímu zmenšení rozměrů kořene, sinotubulární junkce i ascendentní aorty. Závěr: Střednědobé sledování pacientů s dilatací aorty po implantaci PEARS ukázalo, že tato metoda brání dilataci aorty a je dobrým preventivním opatřením před možnou aortální disekcí.
Keywords: lidé; Aortic Dissection; disekce aorty; Humans; retrospektivní studie; Retrospective Studies; chirurgické síťky; Surgical Mesh