Léčba erektilní dysfunkce a předčasné ejakulace v ambulantní praxi - Šrámková, Kateřina (Farmakoterapeutická revue, 2022)
Erektilní dysfunkce a předčasná ejakulace patří k nejčastějším sexuálním poruchám u mužů. Ovlivňují fyzické i psychosociální zdraví mužů a mají významný vliv na kvalitu života nemocných i jejich partnerů. Incidence erektilní dysfunkce stále narůstá. Léčba erektilní dysfunkce zahrnuje perorální přípravky, léčbu rázovou vlnou, podtlakové přístroje, intrakavernózní injekce a penilní protézy. Nejběžněji jsou k léčbě erektilní dysfunkce využívány inhibitory PDE5. Zatímco léčba erektilní dysfunkce je orientovaná na muže, léčba předčasné ejakulace je orientovaná na uspokojení ženy. Používáme sexoterapeutické metody a farmakoterapii. Distribuce dapoxetinu v České republice skončila.
Keywords: předčasná ejakulace; penilní protézy; alprostadil; Premature Ejaculation; Phosphodiesterase 5 Inhibitors; Alprostadil; inhibitory fosfodiesterasy 5; Erectile Dysfunction; Penile Prosthesis; Humans; lidé; erektilní dysfunkce