Effect of BUZZY application on pain and anxiety in children with cancer during peripheral intravenous catheter intervention: a randomized controlled trial - Casman, Casman; Allenidekania, Allenidekania; Hayati, Happy (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Cíl: Účelem této studie je určit účinek použití aplikace buzzy k analýze úzkosti a bolesti u dětí s rakovinou během infuze. Metodika: Toto je randomizovaná kontrolní studie zahrnující vzorek 53 dětí s rakovinou (ve věku 3-18 let), u kterých je plánována infuze. Studie byla provedena v dětské chemoterapeutické místnosti. Data byla získána pomocí dotazníku s biografickými údaji pacienta, aplikace buzzy a infuzní jehly. K měření bolesti a úzkosti byl použit nástroj Wong-Baker Faces Pain Scale. Měření úzkosti u skupiny buzzy a kontrolních skupin bylo prováděno před a po zavedení, zatímco bolest byla měřena při zavádění infuzní jehly. Intervenční skupina dostala aplikaci buzzy 15 sekund před infuzí, která se dále udržovala po dobu 3 minut po bodnutí. K analýze dat byl použit T-test, pro stanovení skóre bolesti bylo použito párového vzorku T-testu a pro stanovení skóre úzkosti bylo použito nezávislého vzorku T-testu na úrovni <0,05. Výsledky: Statistiky ukázaly významný rozdíl p = 0,001 v úzkosti a bolesti mezi aplikací buzzy a kontrolní skupinou. Rozdíl v průměrné úzkosti ve skupině buzzy (4,37 ± 1,30) byl větší než v kontrolní skupině (2,24 ± 0,77). Mezitím byla bolest v buzzy skupině nižší než v kontrolní skupině, skóre bolesti bylo hlášeno dětmi, které také pozorovala sestra. Závěr: Použití aplikace buzzy během infuze účinně snižuje úzkost a bolest u dětí s rakovinou.
Keywords: procedurální bolest; Vibration; kryoterapie; Humans; management bolesti; Child; lidé; Pain Management; Pain Measurement; Pain, Procedural; dítě; Catheterization, Peripheral; úzkost; Cryotherapy; vibrace; Anxiety; periferní katetrizace; měření bolesti