Factors affecting the quality of life and health status of Czech women during the transition from reproductive to post-reproductive life - Belešová, Romana; Tóthová, Valérie; Nagórska, Małgorzata (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Úvod a cíl: V období přechodu z reprodukční do postreprodukční fáze dochází ke klinickým problémům a změnám různého charakteru a intenzity, které mohou ovlivnit život ženy. Cílem této kvantitativní studie bylo zhodnotit faktory ovlivňující kvalitu života a kvalitu zdraví českých žen při přechodu z reprodukční do postreprodukční fáze života. Metody: Data byla získána pomocí dvou standardizovaných dotazníků - (1) WHO's WHOQOL-Bref a (2) Women's Health Ques- tionnaire (WHQ), a dále jednoho nestandardizovaného dotazníku ke zjištění kvality života a kvality zdraví žen. Výsledky: Ve vztahu ke kvalitě života statistická analýza ukázala, že jako nejlepší bylo hodnoceno fyzické zdraví, naopak jako nejhorší z hodnocených položek bylo hodnoceno domácí prostředí. Porovnání kvality zdravotních proměnných ukázalo, že v klimakteriu respondentky nejvíce trápily vazomotorické symptomy a nejméně je trápila úzkost/strach. Většina respondentek vnímala kvalitu svého života jako dobrou a většina žen byla spokojena se svým zdravím. Závěr: Porovnání kvality zdravotních proměnných ukázalo, že v klimakteriu respondentky nejvíce trápily vazomotorické symp- tomy a nejméně úzkost/strach. Většina respondentek vnímala kvalitu svého života jako dobrou a většina žen byla spokojena se svým zdravím.
Keywords: kvalita života; Female; zdravotní stav; vazomotorický systém; Middle Aged; menopauza; Česká republika; Health Status; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Czech Republic; průzkumy a dotazníky; Climacteric; Quality of Life; Vasomotor System; klimakterium; lidé středního věku; lidé; Humans; Menopause