Antikoncepce ve světle historie - Římovská, Zdeňka; Janiš, Kamil (Ošetřovatelské perspektivy, 2022)
Východiska: V průběhu téměř celých lidských dějin se lidé zabývali otázkou-jakým způso- bem (ne zdraví škodlivým) zabránit nechtěnému těhotenství. Příspěvek zahrnuje přehled historických přístupů k rozličným druhům antikoncepce. U vybraných druhů jsou uváděny názory dobových autorů (odborníků, a to zpravidla lékařů), na účinnost dané metody. Zvláštní pozornost je věnována prostředku bariérové antikoncepce, a to kondomu.Cíl: Cílem publikace je podat přehled historických přístupů k rozličným druhům antikon- cepce.Metodika: Pro sběr dat byla zvolena analýza dokumentů v tuzemských i zahraničních databázích a pomocí klíčových slov a booleovských operátorů. Informace byly čerpány z tuzemských i zahraničních referenčních zdrojů, které jsou uvedeny v sekci Literatura na konci příspěvku. Řadu materiálů (např. názory odborníků) čerpali autoři z vlastních archívních sbírek a dokumentů, které docent Janiš shromažďoval více než čtvrt století.Výsledky: Zjištěné výsledky byly analyzovány a zpracovány do přehledu historických pří- stupů k rozličným druhům antikoncepce.Závěr: Otázka antikoncepce a zabránění nechtěnému těhotenství je stará snad jako lid- stvo samo. V jednotlivých vývojových obdobích můžeme zaznamenat různé trendy a pří- stupy s ohledem na danou historickou etapu. Od přírodních prostředků po bizarní zavá- dění do pochvy kuliček uhnětených např. z mandlí, medu, granátových jablek, až ke kon- domům a chemické antikoncepci. Věda musela urazit velký kus cesty, aby dnešní moderní ženy mohly svobodně volit pro sebe tu nejvhodnější antikoncepci, která jim bude vy- hovovat.
Keywords: Condoms; lidé; Contraception; kondomy; antikoncepce; Humans