Vliv Relative Age Effect u českých elitních plavců v kategorii U12 - Agricola, Adrián; Bozděch, Michal; Křehký, Adam; Schlegel, Petr; Růžička, Ivan (Studia Kinantropologia, 2022)
Vliv relativního věku (RAE) je fenomén, který silně ovlivňuje sportovní vývoj mládeže. RAE odkazuje na neúměrně vysoké procento sportovců narozených na začátku kalendářního (selekčního) roku. Řada studií, zejména v kolektivních sportech, tuto skutečnost prokázala. V individuálních sportech, jako je například plavání, však stále chybí dostatečný počet studií, což znemožňuje komplexní pochopení problematiky RAE v daném sportu. Cílem naší studie bylo ověřit RAE u mladých elitních plavců (n = 202), kteří se zúčastnili Mistrovství České republiky ve věkové kategorii U12 (1), ve vzorku chlapců a dívek (2) podle plaveckých disciplín a vzdáleností (3) a výkonnosti (časy v jednotlivýchdisciplínách) mezi jednotlivými kvartály /pololetími narození. Analýza byla provedena s využitím adekvátních statistických testů (chí-kvadrát test, Mann-Whitney U test) a výpočtu effect size (ES) (ES index w a ES index r ). Analýza prokázala signifikantní RAE pouze v celém souboru probandů (p = 0,015, w = 0,228, ES = střední), v distribuci podle pohlaví RAE nebyl přítomen. Významný RAE byl v rozdělení podle plaveckých disciplín a plaveckých vzdáleností zjištěn u chlapců v disciplíně prsa /100 m/ (p = 0,001, w = 0,763, ES = velký), prsa /200 m/ (p = 0,004, w = 0,663, ES = velký) a polohový závod /200 m/ (p = 0,007, w = 0,638, ES = velký). U žen byl zjištěn významný RAE v disciplíně volný styl /50 m/ (p < 0,001, w = 0,774, ES = velký) a volný styl /100 m/ (p = 0,001, w = 0,751, ES = velký). Analýza výkonnostních rozdílů mezi výzkumnými kategoriemi (Si) v podobě časů v disciplínách ukázala statisticky významný rozdíl mezi závislými proměnnými (pohlaví, vzdálenost, disciplína) podle různých nezávislých proměnných (Si) pouze v případě dívek: volný styl /100m/ (p = 0,011), polohový závod /100m/ (p = 0,028), motýlek /200m/ (p = 0,015) a polohový závod /400m/ (p = 0,002).
Keywords: věkové faktory; puberta; Child; Research; dítě; Male; plavání; Age Factors; Swimming; lidé; Female; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Athletic Performance; Puberty; sportovní výkon; Humans; výzkum