Jak přesvědčit pacienta odmítajícího kolonoskopické vyšetření - kvalitativní studie - Brož, Jan; Debnárová, Timea; Krejčová, Svatava; Romanová, Alexandra; Urbanová, Jana; Samková, Lucie; Pelechová, Barbora; Prýmková, Barbora; Hloch, Ondřej; Krollová, Pavlína; Brunerová, Ludmila; Vejtasová, Veronika; et al. (Vnitřní lékařství, 2022)
Z dostupné literatury vyplývá, že mezi nejvýznamnější bariéry k podstoupení kolonoskopie obecně patří "obava z bolesti a diskomfortu", "obava z přípravy střeva", ale i přímo nesouvisející vlivy jako "nedostatek podpory ze strany rodiny a přátel", "vytížení v rámci rodinných a pracovních záležitostí", "jiné zdravotní problémy" a aktuální "obava z toho, že se v nemocnici nakazí onemocněním covid-19". Pozitivní roli může hrát manželský svazek, naopak negativní předchozí nádorové onemocnění. Důležitým faktorem je i to, že pacienti nejsou o svých bariérách zvyklí hovořit spontánně - vhodným nástrojem je řízený rozhovor. Respondenti této kvalitativní studie ve svých odpovědích zmínili jako významné většinu těchto bariér.
Keywords: úzkost z výkonu; Humans; lidé; Treatment Outcome; kolorektální nádory; Performance Anxiety; Colorectal Neoplasms; Male; Colonoscopy; výsledek terapie; mužské pohlaví; Aged; adherence pacienta; kolonoskopie; komunikace; Communication; vztahy mezi lékařem a pacientem; Physician-Patient Relations; Patient Compliance; senioři