Vybrané závažné "hematologické" syndromy u dospělých pacientů v intenzivní péči - Gumulec, Jaromír; Demel, Ivo; Lančová, Klára; Drbohlavová, Eva; Piegzová, Alicja; Kořístek, Zdeněk; Navrátil, Milan; Černý, Vladimír (Vnitřní lékařství, 2022)
Hemofagocytární syndrom, difuzní alveolární hemoragie, katastrofický antifosfolipidový syndrom a různé typy trombotických mikroangiopatií patří mezi vzácné stavy s významnou morbiditou a mortalitou. Společným rysem bývá pozdní stanovení diagnózy, což může ovlivnit úspěšnost léčby. Cílem přehledného článku je shrnutí základních diagnostických a léčebných kroků předmětné subpopulace kriticky nemocných.
Keywords: dospělí; plicní alveoly; Female; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Pulmonary Alveoli; Pregnancy Complications, Hematologic; krvácení; Lymphohistiocytosis, Hemophagocytic; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; těhotenství; trombotické mikroangiopatie; hematologické komplikace těhotenství; Treatment Outcome; Critical Care; antifosfolipidový syndrom; Antiphospholipid Syndrome; lymfohistiocytóza hemofagocytární; Male; Hemorrhage; lidé středního věku; mužské pohlaví; Pregnancy; Middle Aged; Thrombotic Microangiopathies; Humans