Přítomnost a budoucnost enzybiotik v terapii infekčních komplikací v oblasti popálené plochy způsobené kmeny Staphylococcus aureus - Raška, Filip; Lipový, Břetislav; Kobzová, Šárka; Vacek, Lukáš; Janda, Lubomír (Dermatologie pro praxi, 2022)
Infekční komplikace u pacientů s termickým traumatem představují i v dnešní době složitou problematiku, která zásadním způsobem zvyšuje morbiditu i mortalitu těžce popálených pacientů. V oblasti popálené plochy se nejčastěji setkáváme s kolonizací, potažmo infekcí různými kmeny Staphylococcus aureus. Vzhledem k silnému selekčnímu tlaku lokálně nebo systémově podávaných antimikrobiálních preparátů se u tohoto patogenu postupem času vyvinulo několik multirezistentních variant. Tato skutečnost vede ke snaze najít další účinné přípravky v boji proti těmto patogenním mikroorganismům. Jednou z nejslibnějších možností se jeví využití enzymů s antimikrobiální aktivitou, tzv. enzybiotik. Ač je tato skupina látek zkoumána již od druhé poloviny 20. století, až v dnešní době jsme díky technologickému pokroku velmi blízko tomu, aby se postupně etablovala v běžné klinické praxi.
Keywords: infekce v ráně; Bacterial Infections; Staphylococcus aureus; Humans; Enzymes; infekce popálených ploch; lidé; enzybiotika; antibakteriální látky; Wound Infection; popálení; Anti-Bacterial Agents; enzymy; Burns; bakteriální infekce