Near infrared spectroscopy (NIRS) - metoda na ústupu, nebo vycházející hvězda? - Hudec, Martin; Kaňovský, Jan; Kask, Ivona; Hlaváčová, Kristýna; Brázdil, Vojtěch; Kala, Petr (Intervenční a akutní kardiologie, 2022)
Od počátku rozvoje intervenční kardiologie počítáme v současnosti již téměř 50 let. Za tuto dobu došlo k velkému pokroku nejen ve využívaných materiálech, ale také v metodách zobrazujících koronární řečiště. Do popředí zájmu se dostává identifikace vulnerabilních plátů (VP), v níž mají neotřesitelné postavení intrakoronární zobrazovací metody. Do běžné klinické praxe zavedené a využívané metody intravaskulármího zobrazování jsou jednak optická koherenční tomografie (OCT), jednak intravaskulární ultrazvuk (IVUS). Moderní metodou, založenou na spektrální analýze koronární tepny, která hodnotí chemické složení tepny, je NIRS (near infrared spectroscopy - blízká infračervená spektroskopie). Kromě identifikace VP ji lze využít v predikci periprocedurálních infarktů, hodnocení účinku hypolipidemické terapie či sizingu implantovaného stentu. Kombinací uvedených metod získáme morfologicko-chemickou analýzu aterosklerotických plátů, která přispívá ke komplexní informaci o postižení vyšetřovaného koronárního řečiště. Tyto informace mohou být základem v určení vulnerability jednotlivých plátů a tím optimalizace naší terapie.
Keywords: Coronary Circulation; near infrared spectroscopy; intracoronary imaging; koronární cirkulace; lidé; intrakoronární zobrazovací metody; blízká infračervená spektroskopie; Humans; NIRS; Spectroscopy, Near-Infrared