Složité situace v hodnocení aortální stenózy - Linhartová, Kateřina (Intervenční a akutní kardiologie, 2022)
Kvantifikace aortální stenózy je v první řadě echokardiografická, při diskrepanci parametrů je třeba vyloučit chyby měření, posoudit morfologii a kalcifikace aortální chlopně pomocí CT, posoudit odpověď levé komory a zhodnotit celkový klinický obraz. V článku upozorňujeme na některá úskalí kvantifikace aortální stenózy a roli srdeční amyloidózy.
Keywords: echokardiografie; Aortic Valve Stenosis; aortální chlopeň; aortální stenóza; Prealbumin; Reproducibility of Results; funkce levé komory srdeční; lidé; Echocardiography; stupeň závažnosti nemoci; rychlost toku krve; Blood Flow Velocity; reprodukovatelnost výsledků; amyloidóza; Amyloidosis; prealbumin; diagnostické techniky kardiovaskulární; Aortic Valve; Severity of Illness Index; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Ventricular Function, Left; Humans