Pacient s onemocněním nervosvalové ploténky v ordinaci praktického lékaře - Junkerová, Jana; Kovalová, Eva (Medicína pro praxi, 2022)
Myastenie gravis je nejvýznamnější choroba způsobená selháním přenosu signálu z nervového vlákna na sval. Nejčastějším cílem patologické protilátkové reakce je acetylcholinový receptor na postsynaptické straně nervosvalové ploténky. Prevalence myastenie gravis je 8-15/100 000, nejedná se tedy o raritní onemocnění. Článek stručně popisuje zvláštnosti klinických projevů, doporučení k účelné diagnostice, její úskalí a možnosti léčby této choroby. Chceme poukázat na rozdíly myastenické patologické únavnosti a slabosti oproti nespecifické únavě, která je často pacienty popisována. Erudice praktických lékařů může významně zvýšit a zrychlit záchyt myastenie gravis i zmírnit riziko akutní dekompenzace u léčených myasteniků. Ve zkratce uvádíme klinické jednotky vznikající poruchou presynaptické části nervosvalové ploténky.
Keywords: myasthenia gravis; receptory cholinergní; lidé; Myasthenia Gravis; Lambertův-Eatonův myastenický syndrom; Humans; Receptors, Cholinergic; Lambert-Eaton Myasthenic Syndrome; Motor Endplate; nervosvalová ploténka