Erysipel - Drlík, Lubomír (Medicína pro praxi, 2022)
Termín erysipel je užíván pro kožní infekci lokalizovanou predilekčně na dolních nebo horních končetinách a obličeji. Postihuje převážně horní dermis a povrchní lymfatické cévy, typickým vyvolavatelem jsou beta-hemolytické streptokoky skupiny A. Vstupní bránou infekce jsou různá malá zranění, bodnutí, škrábnutí. V mnoha případech se ale místo vstupu mikroorganismů neprokáže. Erysipel je více povrchní nežli flegmona a je ostřeji ohraničen.
Keywords: Humans; Streptococcal Infections; antibakteriální látky; streptokokové infekce; Erysipelas; Anti-Bacterial Agents; lidé; Streptococcus pyogenes; erysipel