Hemoroidální onemocnění nebo jiný problém? - Kouda, Martin; Kroupová, Gabriela (Praktické lékárenství, 2022)
Lékárník je často prvním zdravotníkem, kterému se pacient svěří s obtížemi s hemoroidálním onemocněním. Aby mohl erudovaně zvolit terapeutické řešení, měl by vědět, jak s pacientem komunikovat. Potřeba je odlišit akutní perianální trombózu a hemoroidální onemocnění včetně jeho 4 stadií. Důležitý je také dotaz na krvácení a jeho charakter, protože se může jednat o příznak závažnějšího onemocnění. Komplexní řešení obtíží u hemoroidálního onemocnění zahrnuje lokální léčbu, kterou je třeba vhodně vybrat a poučit pacienta o její správné aplikaci. Podle platných doporučení jsou pilířem léčby hemoroidálního onemocnění venofarmaka, z nichž má nejširší mechanismus účinku mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce. Důležitou součástí rady lékárníka jsou také režimová opatření a případné doporučení k lékaři, který může rozhodnout o semiinvazivní nebo chirurgické léčbě.
Keywords: čípky; Hemorrhoidectomy; trombóza; Hemorrhoids; Suppositories; Ointments; aplikace rektální; Humans; masti; lidé; Perianal Glands; Thrombosis; hemoroidektomie; perianální žlázy; hemoroidy; Administration, Rectal