Užití methadonu jako koanalgetika v léčbě bolesti - kazuistika z klinické praxe - Králová, Anna; Křemenová, Zuzana (Praktické lékárenství, 2022)
Methadon je nyní dostupný v České republice pro léčbu chronické bolesti. Jedná se o léčivou látku s unikátními farmakologickými vlastnostmi, které umožňují její využití při léčbě komplikovaných bolestivých stavů. Na kazuistice z paliativní medicíny je demonstrováno jeho nestandardní užití jako koanalgetika, dále principy nelineární rotace z jiného opioidu a zmíněn je i management specifických nežádoucích účinků methadonu.
Keywords: nežádoucí účinky léčiv; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Cancer Pain; management bolesti; Methadone; lidé; Analgesics, Opioid; Adult; Drug Therapy, Combination; Pain Management; kombinovaná farmakoterapie; Male; methadon; dospělí; nádorová bolest; opioidní analgetika; Humans; mužské pohlaví