Farmakoterapie nočního pomočování u dětí - Karasová, Nikola (Urologie pro praxi, 2022)
Noční pomočování u dětí je klasifikováno jako intermitentní mimovolní únik moči, a to u dítěte staršího 5 let. Nejčastěji se jedná o poruchu probuzení při plném močovém měchýři. Dále může jít o zvýšenou tvorbu moči z důvodu nedostatečné noční sekrece antidiuretického hormonu. Pokud začne k pomočování docházet kvůli psychickému stresu, jedná se o sekundární enurézu. Noční pomočování je pro dítě významným sociálním handicapem a úspěšná léčba vede ke zvýšení jeho sebevědomí a může předejít vzniku psychických obtíží. Základem je komplexní diagnostika, která vyloučí, že jde o příznak jiného onemocnění. Pilířem léčby jsou režimová opatření, zejména úprava příjmu tekutin během dne a správná mikce. Pokud samy o sobě nestačí, je možné vyzkoušet enuretický alarm a/nebo desmopresin. Je‐li léčba desmopresinem neúspěšná, lze podat anticholinergika, případně tricyklická antidepresiva, a to zejména imipramin.
Keywords: antidepresiva tricyklická; Cholinergic Antagonists; Child; Deamino Arginine Vasopressin; Antidepressive Agents, Tricyclic; Humans; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; noční enuréza; dítě; desmopresin; cholinergní antagonisté; Nocturnal Enuresis