Hematurie na podkladě aneuryzmatu arteria iliaca interna se sekundární arterio-vezikální fistulí - Zavillová, Nicolette; Krolupper, Marek (Urologie pro praxi, 2022)
Stejně jako ve všech oborech medicíny i v urologii ošetřujeme pacienty stále vyššího věku a s četnějšími komorbiditami. Řada našich pacientů tak má anamnézu rekonstrukčních výkonů na cévním řečišti. Setkali jsme se s komplikací u pacienta po angiochirurgické intervenci, po uzavření objemného aneuryzmatu vnitřní kyčelní tepny coilingem. V případě prezentovaného pacienta došlo po vyplnění aneuryzmatu coilingem ke vzniku píštěle mezi výdutí a močovým měchýřem a také k rozvoji hematurie. Zdrojem hematurie nebyla píštěl z již vyplněné výdutě, ale krvácení cév sliznice močového měchýře v důsledku kongesce z útlaku objemným vakem aneuryzmatu vnitřní tepny kyčelní. Diagnostika a terapie příčiny hematurie v důsledku aneuryzmatu je velmi náročná pro raritní výskyt a měl by se na ní podílet multidisciplinární tým složený z urologa, cévního chirurga a intervenčního radiologa.
Keywords: cystoskopie; katetrizace močového měchýře; Iliac Aneurysm; Urinary Bladder Fistula; Aged; Cystoscopy; Humans; Hematuria; mužské pohlaví; senioři; lidé; aneurysma ilické tepny; píštěl močového měchýře; antibakteriální látky; hematurie; Urinary Catheterization; Anti-Bacterial Agents; Male