Uplatnění adiktologů v centrech duševního zdraví pro osoby se závažným chronickým duševním onemocněním v ČR - Hašková, Lenka; Mravčík, Viktor (Psychiatrie (Praha, Print), 2022)
Cílem výzkumu bylo zmapovat v centrech duševního zdraví pro osoby se závažným chronickým duševním onemocněním potřebu a reálný stav pracovníků se vzděláním či s předchozí zkušeností v oblasti práce se závislostmi (především adiktologů). Výzkumným souborem bylo všech 30 center, která v ČR existují. Data byla získána z 90 % center. Sběr dat byl realizován metodou telefonických polostrukturovaných interview s vedoucími pracovníky center ve dnech od 28. 1. 2022 do 2. 2. 2022. Z výzkumu vyplynulo, že 81 % center má více než 10 % klientů s duální diagnózou (DD). Ve svém týmu nemá adiktologa ani psychiatra s atestací v oboru návykové nemoci 89 % center. Žádného pracovníka vyškoleného či s předchozí praxí v oblasti práce s osobami se syndromem závislosti nemá 19 % center. Adiktologa v týmu by uvítalo 85 % center.
Keywords: Research; adiktologové; výzkum; Česká republika; Personnel Staffing and Scheduling; služby v oblasti duševního zdraví komunity; lidé; personální obsazení a rozvrh; Community Mental Health Centers; Diagnosis, Dual (Psychiatry); komunitní psychiatrická střediska; Czech Republic; diagnóza dvojí (psychiatrie); Community Mental Health Services; Humans