Paradox adiponektinu - Vaňková, Markéta; Vejražková, Daniela; Bendlová, Běla (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2022)
Adiponektin hraje důležitou roli v regulaci metabolismu glukózy a lipidů, zvyšuje citlivost na inzulin, potlačuje chronický zánět nízkého stupně, apoptózu, oxidační stres a aterosklerotické procesy. Nedávno však byly publikovány studie, které popisují spíše zvýšené hladiny cirkulujícího adiponektinu u pacientů s některými metabolickými, kardiovaskulárními a neurologickými onemocněními. Dokonce vysoké hladiny adiponektinu asociovaly s vyšší mírou úmrtnosti u těchto onemocnění. Situace, kdy se vyšší hladiny adiponektinu nepromítají do lepší inzulinové senzitivity, případně do dalších zdravotních přínosů, je označována jako „paradox adiponektinu“. Cílem tohoto článku je na základě nejnovějších poznatků ukázat možná vysvětlení tohoto jevu.
Keywords: metabolické nemoci; lidé; Signal Transduction; Metabolic Diseases; signální transdukce; inzulinová rezistence; Cardiovascular Diseases; rizikové faktory; neurodegenerativní nemoci; Insulin Resistance; Humans; Risk Factors; Adiponectin; kardiovaskulární nemoci; adiponektin; Neurodegenerative Diseases