Suxamethonium - stále potřebné? - Cvachovec, Karel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2022)
Po desítkách let používání spotřeba suxamethonia zjevně klesá. Anesteziologové – nejen oni – se s tímto farmakem časem naučili pracovat. Vnímají jeho kontraindikace, nikoliv nevýznamné vedlejší účinky a stále upřednostňují jeho užití tam, kde předpokládáný benefit převažuje nad možnými riziky. Dostupná data ukazují, že suxamethonium je stále užíváno, byť se okruh jeho indikací zúžil. Stále je významně používáno při bleskovém úvodu do anestezie či nutnosti rychle zajistit dýchací cesty, v ORL a stomatochirurgii, při léčbě elektrošoky, při zvládání některých komplikací během anestezie. Jako u všech myorelaxancií je pro bezpečnost nemocných nutné objektivně zhodnotit odeznění jeho účinku, zvláště když antidotum neexistuje. Námitka, že se jedná o depolarizační blokádu neobstojí. Metody ke sledování jejího odeznění jsou v praxi použitelné a technické prostředky pro tento účel existují a jsou dostupné.
Keywords: Neuromuscular Depolarizing Agents; nervosvalová blokáda; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; intratracheální intubace; Succinylcholine; depolarizující myorelaxancia; Intubation, Intratracheal; Humans; Neuromuscular Blockade; lidé; nežádoucí účinky léčiv; sukcinylcholin