Role lůžkového hospice v paliativní péči - Světláková, Lucie; Světlák, Miroslav; Hanušová, Markéta (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
V současnosti je hospic definován jako zdravotnické zařízení, které poskytuje komplexní zdravotně-sociální péči pacientům v terminální fázi onemocnění a jejich příbuzným, s cílem učinit tuto fázi života všem zúčastněným co nejvíce pohodlnou a naplněnou, jak je to jen možné, přičemž doba péče obvykle nepřesahuje tři měsíce. Hospicová péče představuje klíčový pilíř paliativní péče a je nezbytnou součástí moderní medicíny. Znalost fungování, možností a organizace hospicové péče představuje nutnou podmínku její včasné indikace u vhodných pacientů. Přijetí vize a mise hospicové péče lékaři všech odborností představuje také nutné pozadí včasné, otevřené, efektivní, nepoškozující a motivující komunikace s pacientem a jeho rodinou.
Keywords: Hospice Care; péče v hospici; Hospices; hospice; hospicová a paliativní ošetřovatelská péče; lidé; Humans; Palliative Care; paliativní péče; Hospice and Palliative Care Nursing