Novinky v léčbě análního spinocelulárního karcinomu - Lohynská, Radka; Pazdírek, Filip; Čejková, Jana (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Pro optimalizaci léčebného postupu u análního dlaždicobuněčného karcinomu (anal squamous cell cancer - ASCC) má zásadní roli specializovaný multidisciplinární tým (MDT). Velmi časná stadia jsou léčena pouze chirurgicky (< 5 %), pokročilejší stadia chemoradioterapií (CHRT). Nové režimy radikální CHRT a paliativní chemoterapie (CHT) a imunoterapie prokázaly zlepšení přežití. Moderní techniky radioterapie (RT) vedou k významné redukci toxicity léčby a umožňují ambulantní podání léčby.
Keywords: Immunotherapy; Radiotherapy; lidé; spinocelulární karcinom; Humans; Anus Neoplasms; radioterapie; imunoterapie; Carcinoma, Squamous Cell; nádory anu