Prínos optickej koherentnej tomografie (OCT) v diagnostike, monitorovaní aktivity ochorenia a odpovede na liečbu u pacientov so sclerosis multiplex - Skirková, Miriama; Moravská, Monika; Horňák, Marek; Szilasi, Jozef; Szilasiová, Jarmila (Neurologie pro praxi, 2022)
Optická koherentná tomografia (OCT) je neinvazívna zobrazovacia metóda štruktúr sietnice, ktorá sa môže využiť v diagnostike a monitorovaní aktivity sclerosis multiplex, predovšetkým zobrazením redukcie celkového makulárneho objemu a stenčenia peripapilárnej vrstvy nervových vlákien sietnice. Závažnosť týchto deficitov je úmerná progresii disability pacienta. Parametre neurodegenerácie zrakového nervu a retinálnych gangliových buniek korelujú s mierou atrofie mozgu a s aktivitou ochorenia vyjadreným stavom NEDA.
Keywords: optická koherentní tomografie; retina; lidé; Multiple Sclerosis; Tomography, Optical Coherence; Retinal Ganglion Cells; retinální gangliové buňky; roztroušená skleróza; Retina; Humans