Personalizace neo/adjuvantní léčby HER2-pozitivního karcinomu prsu je klíčem k dosažení nejlepších výsledků - Tesařová, Petra (Farmakoterapie, 2022)
Neoadjuvantní terapie lokálně pokročilého karcinomu prsu vede ke zlepšení jeho operability, zvýšení počtu operací zachovávajících prs, možnosti dosažení patologické kompletní remise, zlepšení prognózy a možnosti sledovat odpověď nádoru na léčbu. Může také pomoci identifikovat pacientky, pro které je po operaci prospěšné podávat trastuzumab emtansin (T-DM1) místo trastuzumabu. Kromě standardních ukazatelů, jako je četnost recidiv, přežití bez projevů onemocnění a celkové přežití, které se často používají k posouzení účinnosti v adjuvantní léčbě, je u pacientek léčených neoadjuvantní terapií užitečným měřítkem účinnosti léčby patologická odpověď, včetně četnosti patologických kompletních odpovědí (pCR). Adjuvantní léčba účinně eradikuje minimální reziduální chorobu, oddaluje případnou recidivu a může zachránit nemocným život. Podcenění její indikace může pacientky poškodit stejně jako její neadekvátní razance. Optimální léčebné výsledky může zajistit individuální přístup s personalizací této indikace využívající možnosti eskalace a deeskalace léčby.
Keywords: prognóza; Prognosis; individualizovaná medicína; protinádorové látky imunologicky aktivní; nádory prsu; Humans; Neoadjuvant Therapy; lidé; Female; Precision Medicine; Antineoplastic Agents, Immunological; Breast Neoplasms; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; neoadjuvantní terapie