Filgotinib - nová možnost v léčbě revmatoidní artritidy - Šenolt, Ladislav (Farmakoterapie, 2022)
Inhibitory Janusových kináz (JAK) představují novou skupinu perorálně podávaných cílených syntetických antirevmatických léků, které rozšířily léčebné možnosti revmatoidní artritidy. Filgotinib je dosud poslední schválený selektivní inhibitor JAK1, který byl hodnocen ve dvou klinických studiích II. fáze (DARWIN 1 a DARWIN 2) a ve třech klinických studiích III. fáze (FINCH 1, FINCH 2 a FINCH 3), včetně dvou dlouhodobých otevřených extenzí. Filgotinib prokázal účinnost v monoterapii i v kombinaci s metotrexátem, u pacientů s časnou a etablovanou aktivní revmatoidní artritidou, ale i u pacientů s obtížně léčitelnou formou onemocnění po selhání několika biologických léků. Výsledky klinických studií dokládají rychlý nástup účinku filgotinibu, podobnou účinnost ve srovnání s adalimumabem a zpomalení strukturální progrese kloubního poškození. V dlouhodobých extenzích vykazoval filgotinib setrvalou účinnost a příznivý bezpečnostní profil, podobný jako v klinických studiích II. a III. fáze. Pro léčbu středně až vysoce aktivní revmatoidní artritidy je schválen v monoterapii nebo v kombinaci s metotrexátem v případě selhání alespoň jednoho chorobu modifikujícího léku. Posouzení výhody selektivity inhibice JAK1 s ohledem na lepší bezpečnostní profil ve srovnání s méně selektivními inhibitory JAK vyžaduje dlouhodobá data z extenzí klinických studií a jednotlivých národních registrů.
Keywords: Drug Therapy, Combination; filgotinib; nežádoucí účinky léčiv; Methotrexate; kombinovaná farmakoterapie; revmatoidní artritida; Treatment Outcome; klinická studie jako téma; Janus Kinase Inhibitors; Humans; Arthritis, Rheumatoid; inhibitory Janus kinas; Clinical Studies as Topic; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; methotrexát; lidé; výsledek terapie