Tofacitinib v léčbě ankylozující spondylitidy - Suchý, David (Farmakoterapie, 2022)
Axiální spondyloartritida (axSpA) je zastřešující termín, který zahrnuje ankylozující spondylitidu (AS) a non-radiografickou axSpA; ankylozující spondylitidu (nazývanou také radiografická axSpA) odlišuje od non-radiografické axSpA přítomnost nebo absence definitivní sakroiliitidy na rentgenových snímcích. Dlouholeté trvání choroby je spojeno s rizikem obtížně ovlivnitelných strukturálních změn, které mají negativní dopad na běžný život pacientů. Proto časné stanovení diagnózy dává nejen vyšší šanci na úspěch léčby, ale zejména na snížení rizika vzniku ireverzibilního poškození. Vzhledem k tomu, že řada cytokinů využívá ke své signalizaci molekuly JAK/STAT, nabízí inhibice JAK potenciál modulovat mnohočetné zánětlivé dráhy zapojené do patogeneze AS. Tofacitinib preferenčně inhibuje signalizaci heterodimerními cytokinovými receptory, které se asociují s JAK3 a/nebo JAK1 s funkční selektivitou nad cytokinovými receptory, které signalizují prostřednictvím párů JAK2. Tofacitinib je schválen k použití v řadě indikací (revmatoidní artritida, psoriatická artritida, juvenilní idiopatická artritida, ulcerózní kolitida), k nimž nově na podzim roku 2021 na základě pozitivních výsledků studie III. fáze přibyla právě ankylozující spondylitida.
Keywords: Clinical Trials, Phase III as Topic; Spondylitis, Ankylosing; ankylózující spondylitida; inhibitory Janus kinas; lidé; Janus Kinase Inhibitors; Biological Therapy; tofacitinib; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Treatment Outcome; biologická terapie; výsledek terapie; Humans