Výhody fixní kombinace bisoprolol/perindopril u pacientů s ischemickou chorobou srdeční a srdečním selháním - Chvátalová, Jana; Král, Filip; Lábr, Karel; Hladká, Hana; Opatřil, Lukáš; Bakošová, Mária; Domkář, Přemysl; Ozábalová, Eva; Groch, Ladislav; Krejčí, Jan; Špinarová, Lenka (Farmakoterapie, 2022)
Ischemická choroba srdeční je nejčastější kardiovaskulární příčinou úmrtí v České republice. Její těžké formy mohou vést až k srdečnímu selhání, které má až 50% čtyřletou mortalitu. V dnešní době můžeme prognózu výrazně zlepšit moderní farmakologickou léčbou. Jedněmi z pilířů této léčby jsou inhibitory ACE a β-blokátory, které výrazně snižují morbiditu i mortalitu pacientů. Klíčem k úspěchu je adherence pacientů k léčbě, po dvou letech však předepsanou léčbu nedodržují až dvě třetiny pacientů. Adherenci lze zlepšit podáváním kombinovaných léčivých přípravků. V České republice je jediným dostupným kombinovaným léčivem s obsahem inhibitoru ACE i β-blokátoru bisoprolol/perindopril. Formou kazuistiky prezentujeme výhodu užívání bisoprolol/perindoprilu u non-adherentní pacientky s ICHS a srdečním selháním.
Keywords: Adrenergic beta-Antagonists; Drug Combinations; Treatment Failure; Comorbidity; neúspěšná terapie; adherence k farmakoterapii; Bisoprolol; inhibitory ACE; Heart Diseases; Diagnosis, Differential; beta blokátory; Echocardiography; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; bisoprolol; Coronary Angiography; echokardiografie; komorbidita; Medication Adherence; perindopril; lidé; ženské pohlaví; Humans; diferenciální diagnóza; nemoci srdce; koronární angiografie; Female; fixní kombinace léků; Perindopril