Pyoderma gangraenosum u nespolupracující pacientky - Nevřalová, Klára; Jedličková, Hana; Březinová, Eva; Repíková, Markéta; Jandušíková, Simona; Zbořil, Vladimír; Kasarda, Radim (Referátový výběr z dermatovenerologie (2002, Print), 2022)
Pyoderma gangraenosum (PG) je relativně vzácné onemocnění neznámé etiologie, poprvé popsané před více než 100 lety. Je na něj třeba myslet u náhle vzniklých, bolestivých a nehojících se ulcerací nejčastěji na dolních končetinách. Většina pacientů má systémové onemocnění (morbus Crohn, ulcerózní kolitidu, artritidu, malignity). Léčba je empirická. Léčebné modality je možno rozdělit do čtyř kategorií: lokální léčba, systémová neimunosupresivní léčba, systémová imunosupresivní léčba a biologická léčba. Vředy se hojí kribriformním jizvením. Průběh je obtížně předvídatelný, často recidivující, závisí na typu a závažnosti komorbidit.
Keywords: dospělí; lidé; Female; Pyoderma Gangrenosum; Skin Ulcer; Adult; pyoderma gangrenosum; ženské pohlaví; kožní vředy; Humans