Prolaktinom rezistentní na léčbu dopaminergními agonisty - Havlínová, Barbora; Čáp, Jan (Kazuistiky v diabetologii, 2022)
Prolaktinomy jsou nejčastější hormonálně aktivní adenomy hypofýzy. U žen je obvyklým příznakem onemocnění amenorea či jiná porucha menstruace. Diagnostika je založena na zjištění hyperprolaktinemie s verifikací adenomu v oblasti tureckého sedla pomocí magnetické rezonance. Ve většině případů má dobrý efekt samostatná farmakoterapie kabergolinem. Léčbu makroprolaktinomů je nutné individuálně zvažovat, uplatňuje se kombinace více modalit, například operace nebo ozáření gama nožem následované farmakoterapií.
Keywords: Pituitary Neoplasms; Dopamine Agonists; Magnetic Resonance Imaging; Drug Resistance; Female; mladý dospělý; ženské pohlaví; Prolactinoma; léková rezistence; prolaktin; lidé; magnetická rezonanční tomografie; prolaktinom; hyperprolaktinemie; Treatment Failure; Amenorrhea; agonisté dopaminu; radiochirurgie; galaktorea; Radiosurgery; amenorea; nádory hypofýzy; Young Adult; neúspěšná terapie; Galactorrhea; Hyperprolactinemia; kabergolin; Prolactin; Cabergoline; Humans