Adult orbital xanthogranuloma - a case report - Rashidov, Elbek; Babakalanova, Madina; Molitor, Martin; Špůrková, Zuzana (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2022)
Periorbitální plastická chirurgie, zejména horní a dolní blefaroplastika, je velmi častým chirurgickým zákrokem. Obvykle je předoperační nález stejný, operační průběh obvyklý, bez nečekaných komplikací, a pooperační průběh je hladký, rychlý a rovněž bez komplikací. Avšak i tato oblast může být zdrojem nečekaných nálezů a peroperačních překvapení. V tomto článku uvádíme vzácný případ specifické poruchy, orbitálního xantogranulomu v dospělosti (adult orbital xanthogranuloma – AOX), u sedmatřicetileté ženy, která byla léčena pro recidivy AOX obličeje chirurgickými excizemi na Klinice plastické chirurgie Nemocnice na Bulovce.
Keywords: dospělí; Humans; diferenciální diagnóza; pěnové buňky; granulom; Czech Republic; Blepharoplasty; Xanthomatosis; blefaroplastika; Orbit; Česká republika; Granuloma; Adult; Diagnosis, Differential; Foam Cells; ženské pohlaví; xantomatóza; lidé; orbita; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Female