Potřeba intenzifikace léčby diabetu při nutnosti zachovat jednoduchý terapeutický režim - Zemanová, Jitka (Kazuistiky v diabetologii, 2022)
47letý pacient s diabetem 2. typu má osobnost změněnu základním psychickým onemocněním – schizofrenií. Edukace v režimových opatřeních, dietě i nové léčbě je u tohoto pacienta obtížnější, pacient přijímá změny velmi pomalu. Jeho antidiabetická terapie, zahrnující po osmi letech trvání diabetu kombinaci metforminu, sitagliptinu a bazálního inzulínu, musela být intenzifikována pro narůstající postprandiální výkyvy glykemie po obědě a hyperglykemie přetrvávající do pozdních večerních hodin. Změna terapie na inzulín Ryzodeg přidaný k terapii metforminem XR zajistila kompenzaci pacienta pomocí jednoduchého režimu, aniž by bylo nutné navyšovat počet dávek inzulínu a počet perorálních antidiabetik.
Keywords: schizofrenie; náhrada léků; neúspěšná terapie; krevní glukóza; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Glycated Hemoglobin; inzuliny; Drug Substitution; fixní kombinace léků; diabetes mellitus 2. typu; Drug Combinations; Blood Glucose; výsledek terapie; Insulins; Treatment Failure; Treatment Outcome; Diabetes Mellitus, Type 2; hypoglykemika; lidé; Schizophrenia; glykovaný hemoglobin; Hypoglycemic Agents