Pseudoaneurysma arteria radialis jako komplikace selektivní katetrizační koronarografie - Laštůvka, Josef; Porzer, Martin; Branny, Marian; Pleva, Leoš; Mrózek, Jan; Kukla, Pavel; Grézl, Tomáš (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Selektivní koronarografie je běžně prováděné vyšetření s nízkým rizikem závažných komplikací.1 V posledních letech se jako dominantní přístup vzhledem k nejmenšímu riziku lokálních komplikací a komfortu pa- cienta využívá transradiální cesta. Z lokálních komplikací tohoto přístupu se nejčastěji jedná o spasmus, okluzi radiální tepny (ORA) a neokluzivní poškození. Ve vzácných případech je to pak perforace cévy, pseudoaneurysma, arteriovenózní (AV) fistule, poškození nervu, tromboembolizace nebo větší krvácení.2,3 V naší kazuistice chceme ukázat na příklad, kdy došlo po několika letech k náhodnému objevení pseudoaneurysmatu radiální tepny jako iatrogenní komplikaci po předchozím invazivním katetrizačním vyšetření. Většina těchto cévních komplikací je oligo- až asymptomatická, nicméně může být i potenciálně riziková. Proto je stále nutné dbát na jasnou indikaci invazivního katetrizačního vyšetření a převyšující benefit nad případnými riziky pro pacienta.
Keywords: horní končetina; Medical Errors; ultrasonografie; opožděná diagnóza; arteria radialis; lidé; katetrizace; Ultrasonography; Upper Extremity; Aneurysm, False; Aged; Delayed Diagnosis; Radial Artery; Catheterization; nepravé aneurysma; senioři; angiografie; chybná zdravotní péče; Angiography; Humans