Zimné sezónne činnosti vo vyučovaní telesnej a športovej výchovy na základných školách - Michal, Jiří; Straňavská, Stanislava (Studia Kinantropologia, 2022)
Cieľom práce bolo poukázať na názory žiakov základných škôl na sezónne činnosti vo vyučovaní telesnej a športovej výchovy v čase pandémie Covid-19. Prieskumu sa zúčastnilo 882 žiakov zo základných škôl Banskobystrického kraja. Na získanie potrebných informácií sme použili nami vytvorený dotazník pre žiakov základných škôl. Najviac žiakov sa počas zimných mesiacov venuje zjazdovému lyžovaniu a to 52,27 % chlapcov a 57,63 % dievčat. Druhý najväčší záujem je o snowboarding, ktorému dáva prednosť 30,16 % chlapcov a 18,76 % dievčat. Prekvapivým zistením je, že až 18,07 % chlapcov a 22,16 % dievčat nevykonáva žiadny zimný šport. Príspevok je súčasťou grantu KEGA 032UMB-4/2022 Inovatívne učebné materiály pre učiteľov telesnej a športovej výchovy na základných školách so zameraním na zimné sezónne pohybové činnosti.
Keywords: školy; Humans; Physical Education and Training; Skiing; tělesná výchova; bruslení; Surveys and Questionnaires; Students; studenti; Attitude; Adolescent; lyžování; průzkumy a dotazníky; Schools; lidé; mladiství; Skating; Snow Sports; sporty na sněhu; postoj