Co je nového v terapii migrény? - Nežádal, Tomáš (Klinická farmakologie a farmacie, 2022)
Migréna je jedním z nejčastějších a nejvíce omezujících neurologických onemocnění. Léčba migrény je zaměřena jednak na snížení intenzity a délky trvání samotného záchvatu bolesti hlavy a dalších obtěžujících příznaků, jednak na redukci počtu dní s migrénou. Ač nadále platí některé stávající principy, byl v současné době zaznamenán významný posun v akutní i profylaktické terapii. Základním mechanismem inovativní léčby je ovlivnění calcitonine gene-related peptidu (CGRP) či jeho receptoru monoklonálními protilátkami nebo malými molekulami, gepanty.
Keywords: Migraine Disorders; Pre-Exposure Prophylaxis; Calcitonin Gene-Related Peptide Receptor Antagonists; klinické zkoušky jako téma; Receptors, Calcitonin Gene-Related Peptide; Antibodies, Monoclonal; migréna; antagonisté CGRP receptorů; monoklonální protilátky; lidé; Clinical Trials as Topic; receptory peptidu se vztahem ke genu kalcitoninu; preexpoziční profylaxe; Humans