Život ohrožující intoxikace vitamínem B17 - Cmorej, Patrik Christian; Bureš, Petr; Kounovský, Ondřej; Kubát, Martin; Kohlová, Alena (Urgentní medicína, 2022)
Vitamín B17, známý také jako amygdalin, je přírodní kyanogenní glykosid dostupný jako potravinový doplněk, který je využíván v alternativní medicíně. Amygdalin se v těle hydroxyluje na toxický kyanid, který může způsobit život ohrožující intoxikaci. V kazuistice je prezentována život ohrožující otrava kyanidem po požití potravinového doplňku obsahující amygdalin, která byla úspěšně léčena hydroxocobalaminem. Kazuistika dále obsahuje management přednemocniční neodkladné péče u pacienta s akutní intoxikací.
Keywords: amygdalin; senioři; Aged; výsledek terapie; nádory; Amygdalin; Dietary Supplements; Poisoning; Hydroxocobalamin; Treatment Outcome; Humans; Cyanides; Neoplasms; hydroxokobalamin; kyanidy; lidé; potravní doplňky; otrava