Využití JAK inhibitorů v léčbě axiální spondyloartritidy - Šenolt, Ladislav (Farmakoterapie, 2022)
Axiální spondyloartritida (axSpA) je chronické revmatické onemocnění postihující preferenčně osový skelet, často ale zasahuje i periferní klouby, enteze a mimokloubní tkáně, včetně oka, kůže a střev. Charakteristickým rysem onemocnění je zánět a novotvorba kosti, které přispívají ke klinickému obrazu bolesti zad a omezené pohyblivosti. Základem farmakologické léčby jsou nesteroidní antirevmatika (NSA). Při jejich selhání jsou pro léčbu axSpA k dispozici biologické léky, konkrétně inhibitory tumor nekrotizujícího faktoru (TNF) a interleukinu (IL)-17; nově jsou schváleny některé léky ze skupiny inhibitorů Janusových kináz (JAK). Nitrobuněčné dráhy využívající enzymy JAK jsou zapojeny do přenosu signalizace klíčových cytokinů IL-23/IL-17 účastnících se patogeneze axSpA. Obsahem přehledového článku je diskuse nad úlohou signalizace JAK v průběhu axSpA a shrnutí výsledků nedávných klinických studií s JAK inhibitory (tofacitinib, upadacitinib a filgotinib) u pacientů s axSpA.
Keywords: klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; lidé; Axial Spondyloarthritis; Janus Kinase Inhibitors; výsledek terapie; inhibitory Janus kinas; axiální spondyloartritida; Treatment Outcome; Humans