Romosozumab - Rosa, Jan (Farmakoterapie, 2022)
Snížení výskytu osteoporotických zlomenin je dosahováno léčbou, která ovliňuje proces kostní remodelace. Široce dostupná je antiresorpční (antiremodelační) léčba (estrogeny, raloxifen, bisfosfonáty, denosumab). Pro pacienty v nejvyšším riziku zlomeniny, kteří zároveň splňují indikační kritéria, je dostupný i osteoanabolický teriparatid. V Evropské unii byl nedávno k léčbě postmenopauzálních žen s osteoporózou ve vysokém riziku zlomenin registrován inhibitor sklerostinu romosozumab. Snížení incidence osteoporotických zlomenin jak ve srovnání s placebem, tak ve srovnání s antiresorpčním alendronátem je dosaženo unikátním mechanismem účinku, jímž je 12 měsíců trvající stimulace kostní novotvorby a suprese kostní resorpce. Přestože v klinické praxi osteoanabolické léčbě zpravidla předchází podávání antiresorpčního léku, preferovanou sekvencí léčby je aplikace osteoanabolika před antiresorpční terapií. V klinické praxi se uplatňuje dvanáctiměsíční aplikace romosozumabu následovaná antiresorptivem.
Keywords: romosozumab; klinické zkoušky jako téma; Antibodies, Monoclonal; inhibitory kostní resorpce; osteoporotické fraktury; monoklonální protilátky; lidé; Clinical Trials as Topic; Osteoporotic Fractures; osteoporóza; Osteoporosis; Treatment Outcome; výsledek terapie; Bone Density Conservation Agents; Humans