Udržet krok s pokrokem a neztratit se cestou: základní zdroje aktuálních ověřených informací v oblasti diagnostiky TBC - Horníková, Michaela; Šperková, Miluše; Adamuščinová, Iveta; Kučerová, Miluše; Rosová, Lucie; Dvořáková, Věra (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2022)
Tuberkulóza stále patří mezi nejzávažnější přenosná onemocnění na světě. V zemích s nízkou incidencí je v boji proti tuberkulóze zásadní rychlá a spolehlivá diagnostika, která je zdrojem informací jak pro lékaře a správné nastavení léčebného režimu, tak pro úspěšný dohled nad výskytem tuberkulózy. Současná doba rychlého technologického rozvoje přináší diagnostickým laboratořím mnoho výzev například v podobě změn v preferovaných diagnostických metodách, nebo v interpretacích výsledků. Udržet stímto rychlým vývojem krok není v běžném provozu laboratoře jednoduché, naštěstí však existují spolehlivé zdroje kondenzovaných ověřených informací, které bychom v našem příspěvku rádi představili.
Keywords: Tuberculosis; Mycobacterium tuberculosis; mikrobiální testy citlivosti; Microbial Sensitivity Tests; kontrola infekčních nemocí; tuberkulóza; lidé; Humans; mikrobiologické techniky; Manuals as Topic; Communicable Disease Control; manuály jako téma; Microbiological Techniques