Diagnostika leptospirózy v NRL pro leptospiry - Zadrobílková, Eliška; Kodym, Petr (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2022)
Leptospiróza je onemocnění způsobené spirochétami rodu Leptospira, které je celosvětově rozšířené. Člověk se může infikovat přes půdu nebo vodu kontaminovanou močí rezervoárových hostitelů. Mezi projevy leptospirózy patří často nespecifické příznaky podobné chřipkovému onemocnění ale v 5–10 % případů může docházet k vážnému průběhu onemocnění s multiorgánovým selháváním. Diagnostika leptospirózy probíhá nepřímo pomocí sérologických metod nebo přímo pomocí kultivace nebo polymerázové řetězové reakce (PCR). Celosvětově nejpoužívanější je sérologická metoda MAT (mikroskopický aglutinační test). V NRL pro leptospiry využíváme k diagnostice leptospirové infekce metody MAT, PCR i kultivaci. V loňském roce jsme potvrdili celkem 15 pozitivních vzorků, z toho 10 pomocí MAT a 5 pomocí PCR. Celkový záchyt leptospirózy na celém území ČR za rok 2021 byl 31 pozitivních případů, což je lehce nadprůměrný výskyt onemocnění. Nejčastějším infikujícím sérotypem v letech 2001–2018 byla L. grippotyphosa.
Keywords: polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; Leptospirosis; leptospiróza; aglutinační testy; Incidence; Leptospira; incidence; Agglutination Tests; sérotypizace; Humans; Czech Republic; Serotyping; lidé; Česká republika