Doporučení pro strukturální zobrazení MR mozku v diagnostice epilepsie - Kynčl, Martin; Holubová, Zuzana; Tintěra, Jaroslav; Profantová, Nora; Šanda, Jan; Kala, David; Prysiazhniuk, Yeva; Kudr, Martin; Kršek, Pavel; Kalina, Adam; Zárubová, Jana; Komárek, Vladimír; et al. (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2023)
Epilepsie postihuje asi 0,5–1,5 % populace, z čehož přibližně 30 % pacientů vykazuje farmakorezistenci. Význam MR v diagnostice spočívá zejména v odhalení strukturální etiologie onemocnění, zhodnocení prognózy pacienta a limitovaně i v plánování odpovídající léčby. Navzdory technologickému pokroku v přístrojovém a technickém vybavení zdravotnických pracovišť panuje velká nejednotnost v oblasti protokolů MR využívaných ke strukturálnímu zobrazení mozku u pacientů s epilepsií. Cílem našeho sdělení je doporučení standardizovaného MR protokolu strukturálního zobrazení mozku u pacientů s epilepsií, které vychází ze současných mezinárodních doporučení. Jeho široká implementace umožní v České republice nastavit jednotnou platformu neurozobrazení v těchto indikacích.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; neurozobrazování; Epilepsy; lidé; epilepsie; magnetická rezonanční tomografie; strukturální zobrazení mozku; Neuroimaging; Humans