Dietní přístupy specifické pro pacienty s roztroušenou sklerózou - Vodehnalová, Karolína; Kubala Havrdová, Eva; Horáková, Dana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2023)
Zájem o nefarmakologickou léčbu RS je značný mezi lékaři i pacienty. Dietní intervence se ve světle nových vědeckých poznatků zdá jako slibná podpůrná léčba k zavedené farmakoterapii. Dieta může u pacientů s RS vést k potlačení autoimunitního zánětu a neurodegenerace i k podpoře remyelinizace. V odborných i laických kruzích se nyní diskutuje o více možných specifických výživových směrech, je proto třeba se zaměřit na evidenci, která za nimi stojí, aby lékař mohl pacientovi referovat možné přínosy i rizika s nimi spojená. Na první pohled rozdílné dietní přístupy v podobě nízkotukové nebo vysokotukové stravy mohou mít obdobné benefity na průběh RS. V celkovém přístupu ke stravě u pacientů s RS bychom se ale nadále měli držet pravidel racionální stravy s důrazem na vysoký příjem zeleniny, ovoce a zdravých tuků.
Keywords: Diet Therapy; Diet, Ketogenic; lidé; dietoterapie; roztroušená skleróza; ketogenní dieta; Humans; Multiple Sclerosis