Úloha dynamické MR krční páteře a dynamických evokovaných potenciálů v diagnóze degenerativní cervikální myelopatie - Žídek, Slavomír; Štěpánek, David; Valeš, Jiří; Vítovec, Martin; Tupý, Radek; Rohan V; Přibáň, Vladimír; Holečková, Irena (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2023)
Úvod: Studie posuzuje vliv flexe a extenze krční páteře hodnocené pomocí dynamické MR na míšní funkce hodnocené pomocí dynamických evokovaných potenciálů (EP) u zdravých jedinců (skupina 1) a u pacientů subjektivně a objektivně s mírnou formou degenerativní cervikální myelopatie bez grafických známek komprese míchy na statické MR (skupina 2). Metodika: Do skupiny 1 i 2 bylo zařazeno 10 jedinců. MR a EP byly provedeny v neutrální poloze, v předklonu a v záklonu. Na MR krční páteře byly měřeny přední a zadní délka míchy, příčný a předozadní rozměr a plocha míchy. Byl registrován somatosenzorický EP n. medianus a n. tibialis a motorický EP ze svalů horních a dolních končetin. Výsledky: U skupiny 2 ve srovnání se skupinou 1 jsme v neutrální poloze zaznamenali změnu míšních funkcí, délky i tvaru míchy. Při flexi a extenzi docházelo u skupiny 2 stejně jako u skupiny 1 ke změně přední a zadní délky, na rozdíl od skupiny 1 pak i ke zmenšení příčného a předozadního rozměru a plochy míchy v segmentech C4/5 a C5/6. Navíc došlo k alteraci somatosenzorických EP i motorických EP. Závěr: Pohyby krční páteře způsobují změnu tvaru i funkce míchy, rozdílně u zdravých jedinců a pacientů s mírnou formou degenerativní cervikální myelopatie.
Keywords: dynamická magnetická rezonance; Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; dynamické evokované potenciály; lidé; nemoci míchy; Spinal Cord Diseases