Funkční hodnocení laryngoskopického vyšetření a souvislost s kvalitou hlasu a parametry hlasového pole - Frič, Marek; Mlynářová, B; Kučera, Martin (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2023)
Úvod: Dosavadní protokoly hodnocení laryngoskopie se většinou zaměřovaly na hodnocení stavu glottis a morfologického popisu tvaru a kmitů hlasivek. K základním projevům funkční činnosti hrtanu podle nových protokolů patří i popis supraglotické hrtanové aktivity. Metody: Hodnocení laryngoskopického vyšetření probíhalo v podobě percepčního testu prováděného online pomocí webové aplikace. Hodnoceny byly parametry: míra a typ insuficience glottis a míra anteriorní, posteriorní komprese a laterálně-mediální (L-M) komprese samostatně pro každou stranu. Celkově bylo hodnoceno 26 videozáznamů laryngoskopických vyšetření, které hodnotilo celkem 15 respondentů. Dále byly sledovány vzájemné vztahy mezi percepčním hodnocením hlasu pomocí modifikovaných GRBAS škál a parametry hlasového pole. Výsledky: Hodnocení laryngoskopických škál mělo dobrou až výbornou shodu. Shoda u typu insuficience byla jen mírná. Vzájemné korelace prokázala jen související hodnocení L-M komprese vpravo a vlevo. U percepčního hodnocení byla nalezena souvislost mezi L-M kompresí a vjemem napětí habituálního hlasu, napětím a nestabilitou v oblasti přechodu rejstříků u zpěvního hlasu. Míra insuficience predikovala obecně menší plnost habituálního hlasu, ale také souvisela s hlasovou dyšností a slabostí při volání. Současně stála ve velké míře za zhoršením vlastností kvality zpěvního hlasu. L-M komprese systematicky zmenšovala výškový rozsah a plochu hlasového pole. Závěr: Výsledky percepčního hodnocení lze využít v dalším vzdělávání. Na jejich základě byl připraven didaktický materiál pro nácvik hodnocení supraglotické aktivity hrtanu, který byl publikován v podobě online výukového testu. Míra insuficience obecně ovlivňuje různé vlastnosti mluvního i zpěvního hlasu. Laterálně-mediální komprese systematicky ovlivňuje jen napětí mluvního hlasu, ve zpěvním hlase zvýrazňuje napětí a nestabilitu přechodové oblasti a zhoršuje tvorbu vysokých tónů.
Keywords: Laryngoscopy; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; vizuální hodnocení; Humans; hlasové pole; lidé; laryngoskopie