Blastický zvrat chronické myeloidní leukemie - Čuřík, Nikola; Láznička, Adam (Transfuze a hematologie dnes, 2023)
Chronická myeloidní leukemie představuje modelové onemocnění, kde identifikace molekulárních mechanizmů zodpovědných za její rozvoj a jejich terapeutické zacílení vedly k dramatickému zlepšení výsledků léčby. Přesto u malé části pacientů stále dochází při selhání léčby k progresi onemocnění do fáze blastického zvratu, vykazující neuspokojivé výsledky i při intenzivní terapii. Následující přehledový článek se zabývá současným stavem poznání molekulární podstaty blastického zvratu a jeho hlavními charakteristikami vč. blokády buněčné diferenciace, zvýšené genové nestability, výskytem chromozomálních aberací, somatických mutací a jejich vlivem na prognózu onemocnění. Přináší rovněž stručný náhled na současné možnosti řízení léčby blastického zvratu, jejich úskalí a možné perspektivy.
Keywords: blokáda diferenciace; lidé; chronická myeloidní leukemie; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; Blast Crisis; somatické mutace; chromozomální aberace; blastická krize; Humans