Stigma spojené s elektrokonvulzivní terapií - Kališová, Lucie; Buday, Jozef; Kubinová, Markéta; Saturková, Kateřina; Mareš, Tadeáš; Neumann, Miroslav; Podgorná, Gabriela (Česká a slovenská psychiatrie, 2023)
Článek popisuje vývoj stigmatizujícího postoje veřejnosti k elektrokonvulzivní terapii. Elektrokonvulzivní terapie (EKT) je vysoce účinná metoda léčby závažných duševních poruch. V psychiatrii se používá přes 80 let a v některých léčebných indikacích je dosud obtížně nahraditelná. Modernizace metody vedla k výrazné minimalizaci nežádoucích účinků léčby. Navzdory bezpečnosti metody a subjektivní spokojenosti vyléčených pacientů je elektrokonvulzivní terapie stále vnímána běžnou společností spíše negativně. V článku autoři rozebírají podrobně zdroje přetrvávající stigmatizace. Záporně ovlivnilo pohled na EKT především filmové zpracování, negativní pohled je udržován také prostřednictvím nových médií.
Keywords: literatura; Communications Media; Electroconvulsive Therapy; Motion Pictures; elektrokonvulzívní terapie; Mental Disorders; hudba; lidé; Literature; Music; film jako téma; komunikační média; duševní poruchy; Humans