Vzácné komplikace po intravezikálních aplikacích Bacillus‐Calmette Guérin (BCG) vakcíny - Gregušová, Alexandra; Klézl, Petr; Grill, Robert (Česká urologie, 2023)
Gregušová A, Klézl P, Grill R. Vzácné komplikace po intravezikálních aplikacích Bacillus‐Calmette Guérin (BCG) vakcíny. Úvod: Léčba Bacillus Calmette‐Guérin (BCG) vakcínou je zlatým standardem terapie vysoce rizikového sval‐neinvadujícího uroteliálního karcinomu močového měchýře. Mezi nejčastější komplikace po aplikacích BCG patří hematurie a příznaky infekce dolních močových cest. Vzácně může dojít i k systémovým příznakům ve smyslu horeček či BCG sepse. Od roku 2020 byla BCG vakcína aplikována na našem pracovišti 66 pacientům, z toho u 6 pacientů komplikace vyžadovaly ukončení instilací. V tomto článku prezentujeme dvě vzácné komplikace terapie BCG vakcínou - BCG sepsi a vznik tuberkulózního abscesu prostaty. Popis případů: Pacient 1 - sedmdesátiletý pacient s pT1 high grade (HG) tumorem měchýře rozvinul po 5. dávce úvodní série neklesající horečky, v laboratorním nálezu byla přítomná elevace jaterních testů, na doplněném CT vyšetření ložiska plic oboustranně. Byla zahájená antibiotická léčba, na které se stav pacienta velmi pomalu zlepšil. Pacient 2 - sedmdesátiletý pacient s pT1HG tumorem měchýře (po instilační léčbě), v rámci sledování byl doplněn odběr PSA - 8,9, následně byla provedena magnetická rezonance s nálezem suspektních PI‐RADS (prostate imaging reporting and data systém) 4 a 5 ložisek. Histologicky byla z biopsie potvrzena kaseózní nekróza, PCR test na Mycobacterium tuberculosis byl pozitivní. Pacient je nyní léčen antituberkulotiky. Závěr: Nejčastější komplikace léčby BCG vakcínou jsou příznaky dysfunkce dolních cest močových (lower urinary tract symptoms, LUTS) a infekce dolních cest močových, vzácně se mohou objevit i systémové komplikace vyžadující ukončení léčby.
Keywords: BCG Vaccine; Aged; Humans; výsledek terapie; BCG vakcína; mužské pohlaví; senioři; lidé; nádory močového měchýře; Male; tuberkulóza; Urinary Bladder Neoplasms; Tuberculosis; Treatment Outcome; Carcinoma, Transitional Cell; karcinom z přechodných buněk