Zdravotnické prostředky v hojení ran III.: Speciální typy náplastí - Vraníková, Barbora; Kováčik, Andrej (Farmacie pro praxi, 2023)
Poškození celistvosti kůže mechanickými, termickými či biologickými vlivy vede ke zvýšené bolestivosti související také se snížením kvality života pacienta. Nezastupitelné místo v terapii drobných kožních obtíží mají zdravotnické prostředky ze skupiny náplastí. Cílem této publikace je obeznámit čtenáře se základní charakteristikou a příklady komerčně dostupných náplastí na puchýře, mozoly, kuří oka, bradavice, opary, popáleniny a jizvy. Nedílnou součástí publikace jsou také praktické rady týkající se správného zacházení s těmito zdravotnickými prostředky, které vedou k maximalizaci jejich účinku při léčbě vybraných kožních projevů.
Keywords: Occlusive Dressings; náplasti na mozoly; okluzivní ošetření rány; Equipment and Supplies; Wound Healing; lidé; hojení ran; náplasti na kuří oka; Humans; náplasti na puchýře; zdravotnické prostředky; náplasti na jizvy