Modelové cupredoxiny (azurin a další) využívané pro studium strukturně funkčních vztahů elektron-transportních systémů proteinové povahy - Tuzhilkin, Roman; Šulc, Miroslav (Bioprospect, 2022)
Biochemické děje jako fotosyntéza a respirace, při nichž dochází k redoxním reakcím a přenosu elektronů pomocí kaskád proteinových molekul, souhrnně je označujeme jako elektron‐transportní systémy, jsou pro život na Zemi klíčové a nezbytné. Vhodným modelovým proteinem pro studium strukturně funkčních vztahů elektron‐transportních systémů proteinové povahy a vlivu aminokyselinových zbytků či záměny centrálního kovu na redox procesy je azurin, který patří do rodiny malých rozpustných cupredoxinů a podílí se na přenosu elektronů při anaerobní respiraci bakterií rodu Pseudomonas.
Keywords: cupredoxiny; azurin; Azurin; Electron Transport; transport elektronů