Signing up is not yet mindfulness practice: A systematic review of adherence to eHealth and mHealth mindfulness-based programs in the pre-pandemic period - Liptáková, Simona; Světlák, Miroslav; Hytych, Roman; Matis, Juraj; Slezáčková, Alena; Šumec, Rastislav (Československá psychologie, 2022)
Informační a komunikační technologie představují nové a slibné kanály, jak lze k uživatelům doručit intervence založené na Mindfulness přístupu. Běžným problémem v této oblasti aplikovaného výzkumu je nedostatek evidence o adherenci ke zmíněným programům. Aktuální článek ve formě systematické review podle PRISMA protokolu shrnuje informace o tom, jaká je adherence k intervencím ve studiích zabývajících se eHealth Mindfulness programy, jak je adherence měřena a co jsou její možné prediktory. V databázích PubMed, Web of Science, Medline, Scopus a PsychINFO bylo do konce roku 2019 identifikováno 3104 potenciálně relevantních článků. Vzhledem k očekávanému nárůstu implementace eHealth programů na podporu duševního zdraví pro zdravou i klinickou populaci v důsledku pandemie SARS-CoV-2, se stávající review zabývala jen studiemi před začátkem pandemie. 69 z nich splnilo všechna vstupní kritéria pro systematickou review. 61 % studií ve svých výsledcích prezentovalo různé parametry adherence, 36 % pak prezentovalo základní tzv. adherence rate. Míra adherence v klinických populacích se pohybovala od 41 % do 92 %; v neklinických populacích se pohybovala od 1 % do 85 %. Prediktory adherence byly zkoumány ve 48 % studií, většina hodnocených proměnných však přinesla značně heterogenní výsledky. Velká heterogenita byla pozorována také v samotné definici adherence a ve způsobech a nástrojích jejího měření. Aktuální systematická review jednoznačně dokládá potřebu standardizovaného systému měření adherence a dalšího výzkumu v oblasti jejích prediktorů.