Measuring psychological capital in the Slovak language: Validation of the revised Compound PsyCap Scale (CPC-12R_SK) - Kačmár, Pavol; Kušnírová, Katarína; Dudášová, Ludmila; Vaculík, Martin; Procházka, Jakub (Československá psychologie, 2022)
Cieľ. Napriek tomu, že je v posledných rokoch venovanej Psychologickému kapitálu stále viac výskumnej pozornosti, škála, ktorá by tento konštrukt zachycovala v slovenskom jazyku, absentuje. V tejto predregistrovanej štúdii sa autori preto podujali na adaptovanie revidovanej Compound Psychological Capital scale (CPC-12R) do slovenského jazyka a na predstavenie úvodných faktorových, konvergentných, divergentných a súbežných dôkazov validity. Metódy. Výskumný súbor tvorilo 262 účastníkov. Boli využité CPC-12R a ďalšie škály, týkajúce sa rôznych oblastí (sféra práce, duševnej pohody a osobnostných čŕt). Výsledky. Čo sa týka dôkazov validity, týkajúcich sa faktorovej štruktúry, primárny model druhého rádu (PsyCap ako faktor druhého rádu a 4 subfaktory) ukázal predbežne akceptovateľné parametre. Čo sa týka konvergentných a divergentných dôkazov validity, výsledky ukázali, že škála súvisela s premennými z oblasti práce, všeobecnejšie chápanou duševnou pohodou, ako aj stabilnejšimi osobnostnými čŕtami. Presnejšie, škála bola vo vzťahu s pracovnou spokojnosťou (r=.45), úmyslom zotrvať v organizácii (r=.24), ako aj angažovanosťou a jej troma zložkami (r=.52, .36, a .24). Škala sa taktiež ukázala byť vo vzťahu so subjektívne vnímaným stresom (r=-.53), životnou spokojnosťou (r=.56) a viac emočne ladeným aspektom v intenciách pozitívneho (r=.50) a negatívneho (r=- .46) komponentu habituálnej životnej pohody. Okrem toho sa súvis preukázal s črtami modelu veľkej päťky, ako extraverzia (r=.44), svedomitosť (r=.36) a negatívna emocionalita (r=-.59), ale nie s estetickou senzitivitou (r=.02) (dôkaz divergentnej validity). Čo sa týka súbežných dôkazov validity, výsledky poukázali na to, že CPC-12R bolo v tesnom vzťahu s PCQ12 a to aj vtedy, keď autori zobrali do úvahy potenciálnu jazykovú bariéru účastníkov výskumu. Limity. Medzi hlavné limity patria predovšetkým prierezový charakter štúdie a príležitostný výber výskumného súboru. Závery. Štúdia prináša CPC-12R do slovenského jazykového prostredia a ponúka úvodne dôkazy pre viaceré druhy validity.